Superhjältefilmer för nybörjare

Nu idag finns det väldigt många superhjältefilmer som släpps årligen som har enorma budgetar och världspopulära skådespelare. Men för den som inte redan är ett enormt fan av serietidnings genre kan det vara väldigt svårt att hänga med berättelsen och ännu svårare att hoppa in för den som är ny.
Därför ska jag nu göra mitt bästa att försöka introducera er nya till denna värld och försöka förklara saker som lätt missuppfattas.

Först och främst är serietidningsvärlden uppbyggt på två stora företag. DC Comics och Marvel. I DC Comics hittar du karaktärer som Superman och Batman, medans i Marvel hittar du Hulken och Spider-Man. Dessa företag äger rättigheterna till karaktärerna jag precis nämnde vilket betyder att sannolikheten att Spider-Man och Batman skulle slåss tillsammans i en officiell berättelse är väldigt liten. På samma sätt fungerar filmvärlden men här kan det vara ännu knepigare att först förstå vilket företag som äger vilken karaktär.

Om vi börjar med DC-Comics är det ganska lätt att förstå hur det fungerar här. DC jobbar tillsammans med filmföretaget Warner Bros. och publicerar filmer om deras karaktärer nästan exklusivt. Ingen superhjälte har sålts till något annat företag vilket betyder att det finns en möjlighet för alla karaktärer från serietidningarna att möta varandra utan att behöva gå igenom rättighetsmöten bland företagen.
DC-comics filmer:
Man of Steel, Batman v Superman: Dawn of Justice, Batman Begins, The Dark Knight, The Dark Knight Rises, Green Lantern, Watchmen, Superman Returns, Jonah Hex, V for Vendetta

För Marvel Studios gör det knepigare i och med att de har sålt licensen till många av deras karaktärer till olika företag. Dock äger företaget fortfarande den större mängden av deras egna karaktärer. Om du ser reklam för en uppkommande superhjältefilm nånstans när du är ute och går är det högst troligtvis att det är marvel studios själva som har gjort filmen. Den som kan verka avskräckande för ny kommande filmtittare är att dessa filmer kommer ut I faser, men är inte mycket mer än en planering för vilka karaktärer som kommer ta plats i de uppkommande filmerna. Nedanför har jag skrivit alla filmer i ordning för den som är intresserad att börja titta.
Marvel studios filmer:
Phase 1:
Iron Man, The Incredible Hulk, Iron man 2, Thor, Captain America: The first Avenger, The Avengers,
Phase 2:
Iron Man 3, Thor: The Dark World, Captain America: The Winter Soldier, Guardians of the Galaxy, Avengers: Age of Ultron, Ant-Man,
Phase 3:
Captain America: Civil War, Doctor Strange, Guardians of the Galaxy V.2

20th Century Fox är ett av de företagen som äger några av Marvels karaktärer. Som exempel äger detta företag alla X-Men karaktärer som Wolverine och Fantastic Four. Detta betyder alltså att Fox får göra filmer om X-Men och Fantastic Four karaktärerna men inga andra för då behöver de rättigheterna. Detta betyder att filmer som görs av Fox inte är sammanknyta till Marvel Studios på något sätt utan har en individuell berättelse.
20th Century Fox filmer:
Fantastic Four, Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer, X-Men, X2, X-Men: The Last Stand, X-Men Origins: Wolverine, X-Men: First Class, The Wolverine, X-Men: Days of Future Past, Fantastic Four (2015), Deadpool, X-Men: Apocalypse

Som sist äger Sony Pictures troligtvis den mest populära Marvel karaktären av dem alla, Spider-Man. På samma sätt som Fox kan Sony bara exklusivt göra filmer som har med Spider-Man att göra och ingen av deras filmer är kopplade till andra Marvel karaktärer på något sätt. Dock är detta på väg att ändras och det ser ut som att Marvel Studios snart kommer få tillbaka rättigheterna till att själva få göra filmer om den populära pojken i blå-röda trikåer.
Sony Pictures filmer:
Spider-Man, Spider-Man 2, Spider-Man 3, The Amazing Spider-Man (Ny berättelse), The Amazing Spider-man 2

Personliga favoriter.

För den som av någon anledning inte kan följa en hel filmkedja utan istället bara vill se några av de bästa filmerna har jag plockat ut tre av mina favorit superhjälte filmer.   


Guardians of the Galaxy
Regissör:
James Gunn
Skådespelare:
Chris Pratt, Zoe Saldana, Vin Diesel, Bradley Cooper, Dave Bautista
Budget:
$232.3 miljoner

Tänk dig att du ska göra en gruppuppgift i skolan med personer du aldrig någonsin skulle kunna tänka dig att jobba med annars. Lägg till tanken att miljön du är i är rymden och dina gruppmedlemmar består av ett talade träd, en grön alien, en uppkäftig tvättbjörn, en brutal krigare och du. Uppgiften ni har är att rädda galaxen från ett stort hot medans ni lyssnar på musik från 70-talet.

Filmen börjar med Peter Quill som barn då han blir kidnappad av utomjordingar och tagen till en grupp rymdbanditer. Efteråt får vi lära oss om att han som vuxen beger sig ut i rymden för att jaga artefakter och sälja dem till den bästa bjudaren. Long Story Short går saker snett och han hamnar i fängelse där han får möta sina snart blivande kompanjoner Groot, Drax, Rocket och Gamora. Det visar sig senare att artefakten Peter hade plockat upp tidigare i filmen hade en mycket större betydelse än vad de någonsin kunde ha trott.

Med andra ord är detta en av de mer galna filmerna som publicerats av Marvel Studios men är också lätt en av mina personliga favoriter. För den som är ny till superhjältefilmer är detta en perfekt film att börja med för att den är en väldigt typisk sort av denna genre. Den film en god känsla samtidigt som den är väldigt humoristisk.


Doctor Strange
Regissör:
Scott Derrickson
Skådespelare:
Benedict Cumberbatch, Mads Mikkelsen, Rachel McAdams, Chiwetel Ejiofor
Budget:
$165 miljoner dollar

Vem gillar inte en doktor som kan allt om sitt jobb och har otrolig karisma? Jag vet att jag gör och det är en av anledningarna varför jag starkt gillar denna film. Men om man försöka förklara denna film skulle det vara enklast att beskriva den som tv serien Sherlock möter filmerna Inception och Harry Potter. Om inte det lyckas fånga ditt intresse vet jag inte vad som skulle kunna göra det.

Filmen handlar om hur den storslagna kirurgen Doctor Stephen Strange hamnar i en olycka med stora skador vilket leder till att han inte har några förhoppningar till lyckad rehabilitering. Han blir desperat till att hitta en lösning vilket leder honom till Nepal där det tydligen ska finnas någon eller något som ska kunna hjälpa. Utan att försöka ge iväg för mycket slutar det upp med att han lär sig magi och han hamnar i en situation då han måste försöka rädda jorden från ett tidlöst monster vid namn Dormammu.

Inga förkunskaper behövs för att kunna uppskatta denna film och för den som är ny är detta också en bra film att börja med.


Logan – The Wolverine
Regissör:
James Mangold
Skådespelare:
Hugh Jackman, Patrick Stewart, Dafne Keen, Boyd Holbrook
Budget: $97 miljoner

Det första som måste sägas är att denna film är för 18+ ålder vilket betyder att den urskiljer sig ifrån nästan alla superhjälte filmer. Denna film kom ut i år och är troligtvis en av min favorit filmer överhuvudtaget. Den är inte gjord som en traditionell hjältefilm utan känns istället som en vanlig film som råkar ha superhjältar isig. Det går att se denna film utan att ha några förkunskaper, men det underlättar betydlig om man har sett några av de tidigare X-men filmerna som: X-men, X2 och X-Men: The last Stand.

Filmen handlar om hur det bara finns ett få tal superhjältar, eller så kallad mutanter, kvar i världen. De som fortfarande finns kvar är Wolverine, Professeur Xavier och Caliban som har försökt dra sig ur jobbet att försöka rädda världen för att istället försöka leva ut resten av sina dagar så simpelt som möjligt. Men när det kommer ord om att det finns en flicka som sägs ha onaturliga förmågor och är jagad ändras deras planer. Filmen är en klassisk ”Road trip movie” med många känslor som uppkommer.

Jag skulle starkt rekommendera denna film för den som vill se en seriös film gjord från en serietidning. Som sagt går det att se filmen utan att ha några förkunskaper om genren innan, men filmen blir betydligt mycket bättre om man vet vilka karaktärerna är.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *