by
on
under
Permalink

Esport – fenomenet som är större än vad du någonsin skulle kunna tro.

”Tjocka, svettiga nördar som sitter nere i sina föräldrars källare och tävlar i dataspel för några dryga fickpengar. Inget mer i all fall”.
Detta kanske var sanningen för 10 år sen, men nu idag är det långt ifrån verkligheten. Idag finns det turneringar som hålls i fullpackade arenor över hela världen. Från platser som Sao Paolo i Brasilien till Changzhou i Kina där det till exempel spelades en turnering med en prispott på 1, 500, 000$. Och som att det inte var nog finns det nu idag esportlag som du troligtvis skulle känna igen från den traditionell sport världen. Organisationer som F.C. København, Miami Heat, Paris Saint-Germain, Schalke 04, A.S. Roma, 76ers, Golden State Warriors, Delaware North och personligheter som Rick Fox, Shaquille O’Neal, Jonas Jerebko äger nu några av de största esportlagen i världen. Till och med stora sponsorer som Redbull, Visa och Audi sponsrar nu några av det bästa Counter-Strike lagen i världen. Och det slutar inte där. Det finns rykten om att populära figurer som Neymar och Ronaldo gradvis har börjat involvera sig själva in i världen av tävlingsinriktat dataspel.


(Spel: Counter-strike: Global Offensive)

Vilka är dem stora spelen då?
För tillfället är Counter-Strike: Global Offensive det populäraste spelet om vi håller oss till västvärlden. Det var som senast i slutet av januari när den senaste ”Major” tuneringen höll till. Här var alla av dem bästa lagen i världen och spelade i Atlanta, USA. 16 lag tävlade om att få spela inne i ”The Fox Theater” för en summerad prispott på 1, 000, 000$. Detta sändes på webbsidan Twitch.tv och på nationell amerikansk TV och fick en samlad tittarsiffra på 2 miljoner.


(Finalen mellan Virtus.Pro och Astralis i eleague majorn)

Men när vi kommer till östvärlden och Asien där esporten är mycket mer populär och mer etablerad är spelen Dota 2 och Leauge of legends dem mest populära.
I Leauge of legends är den största turneringen ”Worlds” och hålls årligen under sen höst. Här tävlar 16 lag från hela världen. Mer bestämt är det 3 lag från Europa, 3 lag från Nord Amerika, 3 lag från Kina, 3 lag från Sydkorea och 2 lag från Taiwan. Dem sista två platserna kan olika nationer att få möjligheter att kvala till. Under förra årets ”Worlds 2016” fanns det ett lag från Brasilien och ett lag från Ryssland som lyckades kvala in sig till turneringen för en möjlighet till förstapris för 1 000 000$. Under dessa turneringar är det också att artister som Imagine dragons, Nicki Taylor och Zedd har framfört deras låtar live som dem skapade speciellt för evenemanget.
I syster spelet Dota 2 är ”The International” den största tuneringen men det är också den största vi har genom alla esportspel. Här tävlar 16 lag för en summerad prispott på
20 770 460$, vilket kommer från donationer av spelarna själva och har nu genom åren ökat i prissumma varje år. Och som det inte var nog blev det rapporterat att den senaste tittar siffran från 2016 ”The International” var på 20 miljoner tittare.


(Så här ser miljön vanligtvis ut när man kollar på esport.)

Hur stora är spelarna
I Sydkorea behandlas esportspelare som stjärnor och blir igenkända landet runt. Spelare som Lee ”Faker” Sang-hyeok som är oförnekligt den bästa Leauge of legends spelaren igenom tiderna är nästan lika känd som en filmstjärna skulle kunna vara.   

Hur mycket pengar tjänar man som esport atlet?
För tillfället är det för det mesta bara Counter-strike organisationer som har varit öppna med hur mycket deras spelare tjänar. Som exempel gick nyligen den Ryska företaget Virtus.pro ut med att dem hade höjt alla deras fem spelare och coach lön till 25,000$ i månaden. Detta svarade det europeiska företaget G2 Esport med att också ge alla sina fem nya spelare samt coach, manager och analytiker 25,000$ i lön. Annars än det ger det Danska fotbollslaget F.C. København (eller ”North” som dem egentligen heter i Counter-strike världen) 20,000$ i lön till alla sina spelare samt coach. Men även med dessa enorma löner finns det ändå massvis med mer pengar för spelarna att komma åt. Alla turneringar som spelas idag har i genomsnittet en prispott på runt 200,000$ som distribueras hyffsat jämnt mellan spelarna och organisationen. Och detta blir mycket pengar på grund utav att det spelas en ny turnering varje helg under vissa perioder om året.

 

Text och bild: Joel Cronström

2 Comments

on “Esport – fenomenet som är större än vad du någonsin skulle kunna tro.
2 Comments on “Esport – fenomenet som är större än vad du någonsin skulle kunna tro.
    • Hej Viet. Jag har tyvärr inte spelat Leauge of legends så mycket på sista tiden men om jag börjar spela igen så skulle det vara kul att spela! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *